Kršćanska obiteljutemeljenje u Bogu

 

Pripremila: s. Kata Ostojić

Utorak, 17. svibnja 2011.

 

 

Kršćanin je čovjek-osoba koji bi trebao znati da je sin Božji. To ga čini bratom svim ljudima. Radost i nada, žalost i tjeskoba ljudi našeg vremena, osobito siromašnih koji trpe, jesu radost i nada, žalost i tjeskoba također Kristovih učenika, i zato problemi koje današnji život stavlja pred nas imaju neposredan utjecaj na kršćanske obitelji. Ti su problemi poziv na konkretnu ljubav i na služenje na svim područjima društvenog, političkog, javnog, kulturnog života...

Kršćanske su obitelji pozvane staviti svoje povjerenje u Boga, što ne znači da će čekati prekriženih ruku da Bog učini sav posao umjesto njih. Čovjek je dužan skrbiti i materijalno za obitelj, tj. uzdržavati je svojim aktivnim radom i brigom za nju. Živjeti kao kršćanin znači moliti, ali i djelovati usred svijeta jer kršćanin koji zanemaruje svoje vremenite dužnosti zanemaruje i svoje dužnosti prema bližnjemu i prema samom Bogu te dovodi u pogibelj svoje vječno spasenje. Vjera čovjeka ne oslobađa obveze skupljanja spoznaja koje su potrebne za učinkovito djelovanje, kao niti obveze zavrnuti rukave i raditi na ovoj zemlji ili se pak angažirati u političkom životu, u sindikalnoj akciji, u znanstvenom istraživanju i tomu slično.

Sveta Obitelj bila je kršćanska obitelj u punom smislu riječi. Marija, Josip i Isus živjeli su u svojemu selu naizgled običnim životom, poput obitelji nekog obrtnika koji se bori za život. Ostavili su najizravniji primjer svakoj kršćanskoj obitelji: radom i trudom i znojem biti skrbnikom i zaštitnikom svih članova u toj istoj obitelji. Jednostavnije rekli bismo, nisu činili ništa posebno, ali su sve činili s ljubavlju: ne samo ljudskom nego i nadnaravnom ljubavlju koja ih je u svemu povezivala s Ocem. Upravo ta nadnaravna ljubav i mijenja sve. Ona nas uvodi u primarnu vertikalnu dimenziju. To ne znači prepustiti se riziku odvajanja od ovog svijeta i života u oblacima nego upravo bijeg iz rizika svesti kršćanski život na sklop samo ljudskih načela i ponašanja. Kada se ispune pretpostavke za odgovoran obiteljski život, onda će se i horizontalna i vertikalna dimenzija spojiti u jednu kompatibilnu karakteristiku koja će omogućiti svakodnevno kvalitetno funkcioniranje kršćanske obitelji.

 

 

Prema knjizi Christine PonsardVjera u obitelji“, priredila s. Kata Ostojić