Promatrajući Isusov život

 

Autor: s. Ljilja Pehar

 

Četvrtak, 17. veljače 2011.

 

Najdublja čežnja svakog čovjeka je mir. A znamo da je teško očuvati mir sa svim ljudima s kojima živimo. Isto tako znamo da je pretežak život u nemiru i nepodnošljivosti jedni drugih. Kristov mir je najveće blago za kojim vapi i čezne cijeli svijet. Nažalost, imamo priliku promatrati ili proživljavati teške sukobe do krvoprolića, svađe i nepodnošljivosti ljudi i oko sebe i u cijelom svijetu. Ali priznajmo da nam je najteže ako sami postanemo uzrokom pa i najmanjeg nereda i nemira. Što tada učiniti? Brate i sestro, nikad ni jedan čovjek nije krivac moga grijeha i moje ljutnje. Nikad ne smijem drugog optužiti za moje loše ponašanje. Mjerilo moga ponašanja i svega što činim je sam Isus Krist. Zato se molitvom i postom utecimo Isusu da nas uvede u tajnu svoje ljubavi, koja je najsnažnija u Njegovu zagrljaju Križa.

 

Kako se Krist ponašao?

Zlostavljan od rasrđene mase nije se srdio.

Popljuvan, izrugivan i psovkama vrijeđan, na uzvraćanje istom mjerom On nije ni pomislio. Ko janje na klanje sebe je na žrtvenik prinio, a da usta svojih nije ni otvorio.

Da bi Njegova žrtva bila „žrtva čista, žrtva sveta, žrtva savršena“, na svom žrtveniku – Križu, molio je: „Oče, oprosti im jer ne znaju što čine“. I prinese sebe kao Dar, kao Žrtvu pomirnicu za naše grijehe.

 

Molimo, molimo neka nas Gospodin uvede u tajnu svoje ljubavi.

Molimo u dubokom klanjanju i zahvaljivanju zajedno s presvetom Majkom Marijom.

 

Mir vam i dobro!