Spremnost za duhovni odgoj

 

            Autor: fra Draženko Tomić

            Subota, 12. veljače 2011.

 

 

U pitanju kako odgajati zgušnjava se bit života čovjeka od djetinjstva pa do kraja života. Upravo u ovom pitanju kulminira dubinsko pitanje odgoja mladih i traganje za djelovanjem i načinom odgajanja u obitelji, Crkvi, u društvu u cjelini. Zašto? Zato što treba znati koji je smisao odgoja postojanja i djelovanja čovjeka u društvu, znati što, zapravo, znači čovjek na putu. Stoga, oblikovanje života mladih dotiče dva područja: vrijeme u kojem žive obitelj, dom za djecu, mlade itd.

Vrijeme u kojem danas stasaju mladi je vrijeme globalne anarho-liberalne kulture u kojoj je sve podređeno uživalačkom imperijalizmu, svedenosti na unosne funkcije, informacije i medijske poslastice obogaćene ekskluzivitetom moći, bogatstva, pornografije, senzualizma i seksualizma, kulta tijela, malih i velikih bogića i bogova, nijekanje vjerskih istina, vrijednosti kršćanskog života. U takvom ozračju novog iščašenog vremena i pomrčine čovjeka obitelji su dezorijentirane u odgoju svoje djece. Mnogi slijede trend novovjekovnog društva time da svoju djecu postave u središte društva po modi slobodnog ponašanja. Posljedice takvog odgoja su često kobne i bolne za obitelj i društvo.

Ipak, u moralno zagušljivu atmosferu vremena prodiru zrake svjetlosti duhovnih vrijednosti, poruke evanđelja koje daje odgovor na pitanja, "u čemu je smisao života"? Odgoj za humane i duhovne vrijednosti događa se upravo u obitelji koja će djelovati slijedeći etička načela, duhovne vrijednosti, da djeca ne budu samo odgajanici za novi trend mode i kojekakvih stilova ponašanja, kaže prof. Kovačević.

I na kraju, pitanja svih pitanja, što je čovjek? Kakvog se čovjeka želi odgojiti? Ako je čovjek shvaćen kao osoba u smislu duhovne i materijalne stvarnosti i nepodijeljeno, onda se čini razložno zahtijevati od odgojne metode da bude usmjerena na prevođenje objektivnih, vrijednosti u osobne i subjektivne vrijednosti (Tonči Matulić).

BITI ČOVJEK, ZNAČI BITI NA PUTU!