Svjedoci vjere

 

Autor: s. Ljilja Pehar

 

Ponedjeljak, 14. veljače 2011.

 

Veljača je mjesec koji nam na poseban način uprisutnjuje veljaču 1945. godine. Na čelu kolone Kristovih vitezova, koji te nezaboravne veljače, svojom krvlju posvjedočiše svoju vjeru, bijaše jedna hrabra i neustrašiva žena, s. Regina Milas, franjevka. Bijaše to u Čapljini 2. veljače. A 7. veljače, kroz krv i vatru, slijede je širokobriješki fratri. Na današnji dan, te 1945. godine, svezane odvedoše Provincijala fra Leona Petrovića i druge fratre mostarskog samostana. Još i danas s nekim posebnim poštovanjem gledamo vode Neretve i molimo zagovor braće koji u njenom krilu ovozemni počinak nađoše.

 

-          Gospodine, hvala Ti za snagu koju si podario našoj pokojnoj braći dok su bili u smrtnom strahu i žalosti. Samo tvojom snagom mogli su prihvatiti Očevu volju. Molimo Te, snaži svoju Crkvu danas da Očeva volja bude cilj naše svakodnevice.

 

-          Gospodine, naša pokojna braća, po primjeru sv. Franje, dragovoljno slijediše Krista. I dok su se opasivali pasićem, koji je spomen na svezanog Isusa, pripravni dočekaše dan kad su na isti način bili vezani i u smrt vođeni. Gospodine, molimo Te, i u našim srcima užezi plamen ovakve odanosti Tebi da se i mi evanđeoskom čistoćom, siromaštvom i poslušnošću što tješnje vežemo za tebe.

 

-          Gospodine, hvala ti za objavu Istine i za svu našu braću i sestre koji poslušaše Tvoj glas i živote položiše za tebe koji si Istina. Molimo te, ne dopusti da itko od nas skrene s puta Istine.

 

-          Gospodine, hvala Ti za milost da naša pokojna sestra i braća fratri izdržaše sva izrugivanja zbog pripadnosti Tebi i ne odrekoše se habita, znaka svog posvećenja. Molimo te, zaogrni i zaodjeni nas sobom da i na nama sja Tvoja svetost.

 

-          Klanjamo ti se, Isuse, i sada zajedno s Tobom, sa svim svetim mučenicima i sa svim žrtvama rata i nasilja molimo: „Oče, oprosti im, jer nisu znali što čine i neka prestane svako zlo i nasilje u svijetu.

 

Tako neka bude uz pomoć i zagovor Presvete Majke Marije, Kraljice mučenika.

 

 Mir vam i dobro!